pondělí 17. listopadu 2014

Adi Dassler (adidas) - MÉ STUDIE


Tak schválně! Přiznejte se! Vy, kteří jste netušili, že i ADIDAS byl opravdová osoba a navrhář (a až potom značka)! Jelikož, co jsem tak zjistila, většina lidí má ten názor, že byl velký třesk, BUM – a Adidas je tu.
Ale tak hezky od začátku.

Ovšem, že značka ADIDAS nese název po svém jmenovci – Adi Dasslerovi, jenom spojil své křestní jméno s první slabikou příjmení (Adi Das).
Ovšem co ten shluk kolem něj?
Možná i píseň od hudební skupiny Run DMC (právě o teniskách Adidas) rozjela jejich veliký prodej. Samozřejmě, že pokud by se nejednalo o unikátní zboží, nešel by jejich prodej na dračku vůbec.
Adiho nápad se zrodil v něm samém. Byl velikým sportovním nadšencem a po první světové válce zahájil výrobu běžeckých bot z odpadkového materiálu, který sbíral ve válkou zničeném okolí.
A poté přišel další (pro nás dnes možná již obehraný) zlom. Adi se prochází a ačkoli mu nespadlo jablko na hlavu, tak se sám sebe otázal: „Co takhle připevnit na podrážky bot OPĚRKY? Ty přeci musejí zaručit větší stabilitu běžce!“

A musím vás ještě upozornit – až zde, roku 1948, po svých prvních (nemalých) úspěších, se rozhodl zvolit jméno značky ADIDAS a hned o rok později ho slavně vyznačovaly tři pruhy.
Jedna ze zajímavých informací, která na mne zprvu působila bulvárně (ačkoli vlastně vůbec nemá proč), byl fakt, že Adi Dassler měl bratra, se kterým zprvu spolupracoval. Ovšem právě v roce 1948 se rozcházejí a Adi zakládá ADIDAS, a jeho bratr – Rudolf, PUMU.

Jeden z Adiho největších vrcholů se odehrál během finálového fotbalového utkání v mistrovství světa (roku 1954), kdy německé družstvo vstřelilo ADIDASOVOU teniskou vítězný gól nad Maďarskem.
Tak se zrodila legenda.


Fritz Walter při střelení vítězného gólu
 
Další jeho sportovní připomínka byla roku 1974 při boxerských zápasech, kde už byli oba soupeři do Adidasů obuti.
Se sportovně nadšeným synem Horstem, postupně vytvořil mezinárodní společnost, která byla a stále je přítomna na všech světových sportovních událostech.

Bohužel Dassler zemřel ve věku nedožitých 78 let v roce 1978, takže po jeho smrti společnost převzali manželka Käthe s Horstem.

A právě i pod aktivním Horstovym vedením, se stal Adidas světovým lídrem v sektoru inovací ve sportovním marketingu.

Příběh Adidasu ovšem ve slávě pokračuje. Roku 2005 uzavřel nové partnerství s britskou módní návrhářkou Stellou McCartney (dcerou "Bítlsáka" Paula McCartneyho), která má co dočinění i s jinými značkami typu Chloé a Gucci.

Slavné osobnosti mají holt co dočinění se slavnými značkami.

…nebo je tomu naopak?

(dnešním globálním kreativním ředitelem Adidasu je Michael Michalsky)

3 komentáře:

  1. Ahoj, tohle je první článek co od tebe čtu. A musím napsat, že je skvělý. Doufám, že budou i další takové články jako byl tento. Vždy se dozvím ráda něco nového o módě.

    http://chiara-blogger.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Nemel nike ten bratr? Nekde jsem to cetla..

    OdpovědětVymazat